Реч,две са директором Гимназије ,,Светозар Марковић“

 Повод за наш разговор са директором школе, др Маријаном Мишићем, је двоструки – јубилеј Гимназије „Светозар Марковић“ и добијање престижне награде француске владе Орден Академске палме у звању витеза.

„ГроГИ“ –  Реците нам, када су се слегли утисци, како се осећате, јер сте били ђак ове Гимназије, потом професор, а сада сте директор, и то директор са звањем ВИТЕЗА?

др Маријан Мишић – На првом месту сам врло поносан лично, а и професионално због јубилеја који смо обележили ове године. Дакле, ове године не само да смо прослављали  65 година постојања и рада Гимназије „Светозар Марковић“, већ и 10 година постојања и успешног рада билингвалног одељења на француском језику. Орден који сам добио том приликом од стране француског амбасадора, односно на предлог министра просвете Републике Француске је не само признање за мене, већ и признање за школу и за све оне људе који су годинама уназад, озбиљно и предано радили у том одељењу и самим тим учинили да то одељење има овакав углед какав има данас.

„ГроГИ“ –  Ваша иницијатива је да се школски лист, „ГроГИ“ , појави у електронском издању. Зашто се то предложили?

др Маријан Мишић – Мислим да данас млади људи много више живе у том виртуелном простору и да су им ти дигитални садржаји много ближи. Оно што је још важније пружају много веће могућности за испољавање различитих креативних енергија и потенцијала, тако да ако ставимо на страну трошкове издања папирних новина, дигитална форма је у сваком сучају много ефикаснија и чини ми се много пријемчивија за младе људе.

„ГроГИ“ –  Једна од новина коју су покренули професори Гимназије је оснивање Алумни клуба.

др Маријан Мишић – У септембру месецу смо покренули ту иницијативу да направимо Алумни клуб који би окупио све бивше ученике наше гимназије, све оне који желе да остану у контакту са својом школом и који желе на различите начине да помогну њој и њеним садашњим ученицима. Желимо да направимо једну заједницу због које ће Гимназија „Светозар Марковић“ бити још цењенија и још  популарнија.

 „ГроГИ“ –  Сматрате ли да ће електронско издање „ГроГИ“ – ја помоћи да се некадашњи ученици наше школе подсете на своје дане у овим учионицама, да је и то један облик споне између прошлости и будућности?

др Маријан Мишић – Дефинитивно. Електронско издање је много доступније него папирно и сигуран сам да када то преточите у једну добру апликацију, у један добар и занимљив интернет сајт који је доста активан и стално се ажурира,где у секунди можете добити нове  информације о својој школи,граду и уопште о свим догађајима који интересују младе не само у граду већ и у Србији, онда ће то свакако бити добра спона како са садашњим ђацима, тако и са онима који су ову гимназију завршили и којима је она у срцу.

„ГроГИ“ –  За крај, шта би сте поручили матурантима који ускоро излазе из Гимназије?

др Маријан Мишић – Поручио бих им да су направили добар избор што су се одлучили за ову школи и свакако бих им пожелео пуно среће у наставку образовања, јер ће им дефинитивно требати.

„ГроГИ“ –   А шта би сте саветовали нашим будућим ученицима?

др Маријан Мишић -Поручио бих им да је образовање јако важно и да никако не смеју да своје образовање препусте другима, јер у сваком тренутку морају знати шта желе.

„ГроГИ“ –  Захваљујемо на разговору.

Разговор смо морали да завршимо раније због силних обавеза које има директор  (не заборавите, припреме за нови „Наук није баук“ се захуктавају, а и журила сам на час) , зато смо оставили простор за наставак. Верујем да би и вас, наше читаоце, занимало и какав је био гимназијалац наш директор, зашто је одлучио да после завршеног факултета, опет свој живот веже баш за Гробарску и, наравно, какве се то новине припремају за наредну школску годину…Али, као што рекох, о томе следећи пут.

Бојана Јокић 2/6