Само одлучни успевају да буду одлични

Како преживети први разред Гимназије?

Да се разумемо, полазак у средњу школу представља ново поглавље у животима ученика. Свима је први септембар  врло стресан дан, али онима који крећу у први разред је најтеже! Прваци се суочавају са сасвим новом околином, новим професорима, друговима и предметима. Имају потребу да се покажу у најбољем светлу, да оставе што бољи утисак. Недавно је и мене мучило питање:,,Kако што безболније преживети прве средњошколске дане?“

 Самопоуздање је од изузетне важности за нас, средњошколце. Помаже нам да преживимо сва одговарања, тестове, контролне, писмене задатке, разне дебате, расправе… Битно је да имате своје мишљење, али још битније је да умете да га пренесете и образложите на прави начин. Савладајте трему! Јављајте се! Немојте да вас поколебају добацивања и погледи ученика у одељењу. Некад се неће сви сложити са вама, некад ће се десити да се ваше мишљење потпуно разликује од већинског. Не мењајте се због мишљења других, али слушајте оне око себе. Ако вам се и деси да погрешите приликом одговарања, није смак света! Верујте ми на реч!

Да не би очајавали када вам крену тест из хемије, контролни из математике и лектира, а све у истој седмици, основни савет је –  Правилно распоредите своје обавезе! Градиво је сада много обимније, па се знатно брже може нагомилати и самим тим довести до лоших оцена, а то је већ разлог да се озбиљно замислите. Јер, убрзо ћете се укључити у неки од пројеката, а када додамо и неки хоби…Јасно да себи НЕ СМЕТЕ ДА ДОПУСТИТЕ, такве тренутке слабости. (Или, бар да вам не пређе у навику!) Одлучите ШТА су вам приоритети и држите се тога. Слободно крените на допунску наставу када вам негде „зашкрипи“.

Будите одлучни. Ако волите да се такмичите, први разред је идеална прилика за то. Такмичите се и сами са собом! Али и из предмета који волите…

 Дани ће вам брже и лакше пролазити у друштву пријатеља. Пронађите оне који вам одговарају и са којима ћете проводити одморе, делити решења задатака, неке дилеме ( попут оне – како прескочити огроман ред за доручак или ручак у Клубу?)  У друштву ћете лакше превазићи страхове и помоћи ћете једни другима у решавању свакодневних проблема. Знајте да су пријатељи које стекнете у средњој школи пријатељи за цео живот. И имајте на уму да први разред није толико страшан, без обзира што се на почетку чини као такав! Можете ви то! Срећно! ( Или, боље речено – ОДЛИЧНИ МИ БИЛИ!)

Бојана Јокић,Наталија Шеговић 2/6