Наша ученица Маја заблистала на међународном такмичењу из математике у Кијеву

Мајина бронза сија као ЗЛАТО!!!

„Природа је огромна књига у којој је написана наука. Она је стално отворена пред нашим очима, али је човек не може разумети уколико претходно не научи језик и слова којим је написана. А написана је она језиком математике,” Рене Декарт
Екипа Србије остварила је још један изванредан резултат на Европској математичкој олимпијади за девојке која је ове године одржана у Кијеву (Украјина). Бронзана медаља отишла је у руке наше матуранткиње Маје Цветковић (4/8), са којом смо тим поводом разговарали.

„ГроГИ“- Када си заволела математику?
Маја- Математика је нешто за шта сматрам да је човек или рођен или не, поготово за онај део који не стигну да виде сви људи. Многи математику сматрају само рачунањем , обичним формулама које треба да се науче напамет, међутим математика је много више од тога и свако ко разуме тај дубљи део математике, разуме колико је велико уживање истраживати математику. То је наука која није потпуна сада, велика је загонетка свету и сви који имају мало смисла за њу покушавају да је на неки начин реше, па сам и ја још у основној школи добила жељу да будем део људи који ће решити ту загонетку.

ГроГИ“- Колико времена проводиш вежбајући?
Маја-Ух, то је тешко питање зато што имам много обавеза око школе поготово, јер сам завршна година, али то није нешто што се спрема „од данас за сутра“ као неки други тестови већ нешто што радим годинама. Од трећег разреда се такмичим из математике, тако да још од тада скупљам знање и потребне вештине за решавање задатака. Генерално, нисам се спремала као остале девојке из екипе, јер код нас нема толико професора који имају времена да држе додатне часове, али сам уложила доста слободног времена и доста труда да бих постигла ове резултате. То што је најбитније код овог такмичења је вероватно што није потребно само знање математике у смислу да се што више теорема и формула пређе, класично научи, већ је потребна машта и посебна врста интелигенције да се до решења те врсте задатака дође на јединствен начин.

„ГроГИ“-Како је бити у друштву најбољих математичарки?
Маја- То је сјајно питање, не само зато што сам тамо била у друштву најбољих математичарки из Србије већ су учествовале представнице 49 држава из Европе, као и из света. Било је интересантно делити искуства са људима који су све што сам ја прошла и радила преходних 12 година радили на другачији начин од мене, којима систем едукације функционише много другачије, посматрају математику на неки много лепши начин. Стварно је предивно искуство! Интересантно је видети како изгледају животи најбољих математичарки, сазнати нешто о њима, колико њима тешко пада то да се од нашег живота, сада када смо млади, издвоји време за математику. И мени било тешко да уместо да изађем са друштвом, остајем да седим и “дружим“ се са формулама пре такмичења, али била сам свесна колико ће ми то значити у будућности.

„ГроГИ“-Пут и утисци са ЕГМО.

Маја-Што се тога тиче то је дефинитивно најлепши део свега, јер то је круна мог рада. Много волим да путујем и сама чињеница да је у Кијеву, а њега нисам планирала да посетим , да сам у друштву људи које први пут срећем, била ми је интересантна. Кијев је прелеп град, пун је културног наслеђа. Имали смо сваког дана екскурзије како бисмо упознали град што више. Водили су нас у њихове цркве, које су богато украшене, а били смо у време пре Ускрса тако да су им цркве биле пуне људи, преданих молитви. То ме је одушевило, јер се разликује од живота који виђамо у Србији свакодневно. Водили су нас и у етно-село како бисмо стекли утисак како су људи у Украјини некад живели и то је чудесно! Град је препун паркова и брда… Такође смо пловили Дњепром… Свеукупан утисак о Кијеву је сјајан и свакако је град који бих волела опет да посетим.Што се самог такмичења тиче веома је добра организација, стварно никада нисам присуствовала нечему што је на онако професионалном нивоу организовано. У сали где се одвијало такмичењењ, били смо смештени тако да нико нема проблема ни са чим, и ако је било 200 девојака. Све је било на тако високом нивоу да апсолутно није било никаквих проблема. Резултати су могли да се прате уживо, што је нама било веома интересантно и добили смо прилику да се на тај начин дружимо, јер ово није било само такмичење већ и прилика за склапање нових пријатељстава. Уколико ми се оствари сан и будем део тог света математике, са тим људима ћу се у будућности сретати. Уосталом, сам повод за одржавање женске олимпијаде је јер су увидели да мушкарци бројчано доминирају у математици, па би ово требало да буде нека врста популаризације математике међу девојкама. Толики број земаља које су послале такмичрке- матенатичарке, доказ је да има све више жена у математици и то је нешто што ме посебно одушевљава.