Без паузе! – Овогодишњи фестивал „Наук није баук“

Jедно је јасно: Жив је Наук-умро није! То је резиме овогодишњег једанаестог фестивала „Наук није баук“ који се одвијао под слоганом „Нема паузе“!

Учествовало је више од 50 излагача, међу којима су основне, средње школе и факултети из Србије и региона, научне институције и многобројне организације. Излагачи су представили нове трендове из области ИТ технологија, екологије, одрживог развоја, хемије, биологије, физике и других области.Директор Гимназије „Светозар Марковић“,  др Маријан Мишић рекао је да смо сви још једном потврдили и да смо сведоци да овај фестивал обликује образовање у читавој Србији.„ Наук није баук“ је за посетиоце као и сваке године био отворен од 10 до 19 сати, на већ свима познатој локацији, у холу Електронског факултета.  Људи су пристизали са свих страна, па је оба дана  факултет био препун људи који воле и интересују се за науку, И још једном се потврдило, да наука привлачи и младе и старе, и предшколце и оне што су давно одложили уџбенике. Опет смо сретали деке који са једнаком пажњом и усхићењем као и њихови унуци, прате објашњавања младих презентера.

Ученици наше гимназије показали су како је програмирање заправо забавно, да можемо четовати са најбољим математичарима, да можемо питати Николу Теслу или Милутина Миланковића и од њих добити одговоре, хемичари су открили како су сликали стари мајстори, показали нам како су правили боје и шта је лапис лазур…Наши вредни ђаци су најстарије књижевно дело „Еп о Гилгамешу“ претворили у занимљиву видео игрицу… Наравно нису изостали ни штандови који су нас увели у тајанствене светове биологије и хемије и открили све њихове лепоте. Захваљујући ученицима из медицинске школе ,,Др Миленко Хаџић“ пунолетни посетиоци могли су да сазнају своју крвну групу, да измере притисак, као и да провере оштрину својих чула. ОШ ,,Бранислав Нушић“ из Доње Трнаве нам је представила магичну кутију-виртуелну реалност рељефа где смо померањем песка могли видети промене рељефа и шта су изохипсе. Најмлађим посетиоцима су дефинитивно били најзанимљивији штандови који су имали разне игрице као и штанд са трком самобалансирајућих робота преко даљинског управљача уз помоћ телефона. ОШ,,Учитељ Таса“ нам је показала како уметност и наука чине савршену хармонију занимљивим спојем музике и физике. Ученици Гимназије ,,9 мај“ су нам омогућили да проживимо кратку авантуру уз Бернулија и тако улепшамо наизглед досадну лекцију из физике. Гимназија ,,Бора Станковић“ је доказала да права лепота долази из природе, примењујући кроз козметичке препарате, те да нас природа и наука удржени чине лепшим…На штанду „Трговинске школе“ подсетили смо се како се тргује и мери…Филозофски факултет се представио са свим својим департманима, па је то била прилика да проверимо колико „читамо“ саговорника или колико познајемо историју.Kао и претходних година посетиоци су излазили са фестивала пуни утисака и још једном нам ставили до знања да ово што радимо вреди и да НЕМА ПАУЗЕ-МАKАР НЕ ЈОШ ЈЕДНО 111 ГОДИНА!

Бојана Јокић 2/6

1 thought on “Без паузе! – Овогодишњи фестивал „Наук није баук“

Comments are closed.