Десета ноћ, кроз знање даје моћ !

Европска ноћ истраживача је догађај посвећен популаризацији науке и учењу кроз забаву. У нашем граду је и ове године припремљен богат научно-популарни програм. Универзитетска библиотека ,,Никола Тесла“, Официрски дом, Народни музеј, Регионални центар за професионални развој запослених у образовању и ове године су од 17 до 22 сата били отворени за све посетиоце радозналих умова. ГроГи тим је имао тежак задатак да одлучи шта да обиђе, јер нам је недостајало време за све.
Кренули смо од Универзитетске библиотеке ,,Никола Тесла“, јер је представила примену модерне технологије у образовању, под привлачним називом „Библиотека будућности – да ли је реч о техници или магији?“. Једнако нам је занимљив био и сегмент изложбе посвећен већ заборављеној, превазиђеној технологији коју библиотека са поносом чува. У Официрском дому сте могли да учествујете у „Musicorn“ игри опажања и прилици да пробудите своја чула. Електронски факултет у Нишу показао нам је како ради паметна метеоролошка станица за праћење и складиштење атмосферских и амбијенталних параметара у било ком тренутку и са било ког места у свету. Kаква год будућност била незамислива је без математике. Природно-математички факултет се потрудио да нас упозна са „Матлетиком“, друштвеном игром коју су осмислили како би математичко-логичке проблеме приближили радозналим посетиоцима, без обзира на године, такође део штанда био је посвећен проблемима криптографије и криптоанализе.
Наравно, традиционално, наша гимназија је и ове године била активна и то из области хемије и физике. На једној од поставки могли смо да завртимо точак и сами упалимо сијалицу. Све сијалице емитовале су светлост исте боје или нам се бар тако чинило. Помоћу посебног уређаја завирили смо у ,,унутрашњост“ светлости и открили да нису баш исте. Ако сте се некада питали од чега је направљен ваш мобилни телефон учениоци наше гимназије имали су и на то одговор. Лако ћемо препознати пластику и стакло, али ко је ,,крив“ за кратак рок наших батерија, и ко је заслужан за јачину наших екрана открили су нам наши хемичари.
Нисмо одолели да не упитамо једног од учесника фестивала, ученика четвртог разреда наше гимназије, Петра Богдановића, шта га је навело да се одлучи баш за хемију. Одушевљено нам је испричао да га увек инспиришу деца која имају милион питања и која са заносом прате сваки експеримент. Иначе, и њему се, као и нама (нисмо пристрасни, часна реч!) допао штанд наше гимназије где су уз Теслин трансформатор изводили занимљиве експерименте.
Знамо да је ово само загревање за Фестивал науке у Београду и омиљени „Наук није баук“, и зато са нестрпљењем очекујемо да видимо шта ће се све тамо наћи.

Бојана Јокић 3/6