"Responsibly Eating Actively Values European Education" REvEE
Пројекат се бави анализом исхране код средњошколаца и промовисањем здраве исхране као и здравог начина живота. Упознајемо се са традиционалном исхраном и културом различитих земаља. Пројектом се развијају и ИТ вештине, као и језичке вештине ученика (француски и енглески језик).
ЦИЉ ПРОЈЕКТА:
Према недавним студијама, гојазност убија много више од неухрањености. У Европској унији,број људи који имају прекомерну тежину наставља да расте: између 2008. и 2014. само 3 од28 земаља чланица имало је опадајућу стопу гојазности.Као и многи људи, ученици у школама окрећу леђа традиционалним стандардима исхране,често преферирајући тешку и калоричну храну, вођени глобализацијом исхране.
„Брза храна“ је за разлику од традиционалне више у моди. Ово је посебно случај када ученици долазе из породица нижих социо-професионалних категорија! Јасно је да школа, такође, не показује велико интересовање за овај проблем. Веома мали број земаља и школа нуди здраве оброке и атрактивне цене, јефтиније од хране веома ниског нутритивног квалитета коју можете купити у продавници „брзе хране“.
О пројекту:
Назив пројекта: Responsibly Eating Actively Values European Education
Акроним пројекта: REvEE
Код пројекта: 2019-1-FR01-KA229-062301_5
Почетак – крај пројекта: 1.09.2019. – 31.08.2022.
Језик за комуникацију: Енглески
Носилац пројекта: Lycée Polyvalent „Clos Maire“, Beaune, France
Партнери на пројекту:
- Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš, Serbia
- Sredno uchilishte „Emilyan Stanev“, Veliko Trnovo, Bugarska
- PASCAL English School, Larnaca, Kipar
- Istituto Professionale Servizi per l’Enogastronomia e l’Ospitalità alberghiera „Aldo Moro“, Santa Cesarea Terme, Italija
Пројекат „Responsibly Eating Actively Values European Education– REvEE“ је партнерство између пет европских средњих школа спремних да поделе добре праксе у области науке, ИТ и културе у циљу побољшања квалитета исхране, посебно водећи рачуна о нутритивној вредности намирница. Мислимо да радимо заједно и да вратимо човека, посебно ученика, у центар процеса учења, с обзиром на то да појединац може да учи само ако јсе налази у подстицајном окружењу.
Главни циљеви пројекта су:
- отварање умова, превазилажење предрасуда и примање инпута за истицање европског идентитета.
- повећање свести о лошој исхрани и њиховом утицају на здравље
- Дефинисање и размена добре праксе, предлагање и спровођење решења у свакој школи
- Развијање међуљудских и организационих вештина као што су решавање проблема и критичност размишљања, и побољшање способности рада у тиму, разговор пред публиком и одбрана идеја и ставова
- Развијање страних језика, ИКТ као и научних и културних вештина.
- Промовисање здравственог образовања коришћењем савремених алата, посебно ИКТ
- Надоградња педагошких вештина разменом и дељењем наставних метода, добре праксе и идеје које ће обогатити професионалну стручност
Наш тим:
Координатор пројекта:
Марија Цветковић, проф. информатике и рачунарства
Чланови тима:
1. Соња Влаховић Николић, проф. информатике и рачунарства
2. Слободан Петровић, проф. хемије
3. Слађана Јовић, проф. хемије
4. Вера Прокић, проф.физике
5. Милена Стојковић, проф. географије
Планирано је 5 састанака (међународних размена – мобилности) ученика и професора, тако да свака земља једном буде домаћин, као и један састанак координатора на почетку пројекта. Због пандемије Covid19, број размена је смањена на 4.
Број ученика који учествују у пројекту је 24.
Термини међународних размена (мобилности):
– Састанак координатора тимова, Кипар, новембар 2019.
1. Француска, фебруар 2020.
2. Италија, април 2022.
3. Кипар, мај 2022
4. Србија, јуни 2022
5. Бугарска
Састанак координатора (First Staff Meeting)
Ларнака, Кипар,од 18. до20. новембра 2019. године
Састанку координатора пројекта присуствовале су: Марија Цветковић, координатор пројекта, Соња Влаховић Николић и Слободан Петровић, чланови тима.
На састанку су се све школе – партнери представиле дајући најважније информације о школи и школском систему уопште.
Договорени су термини следећих мобилности као и припремне активности.
Остварен је договор активностима сваког од партнера у пројекту, конкурс за лого, израда анкета, новина, креирање twin – space, договорено је о начинима дисеминације пројекта.
Извештаји са мобилности по земљама:
1. Колико је ваша исхрана здрава и одржива?
Фебруар 2020, Бон, Француска
Lycée Polyvalent „Clos Maire“
2. Храна и рецепти за здраву исхрану
Април 2022, Санта Ћесареа Терме, Италија
IPSEO „AldoMoro“
4. Како традиционална храна може помоћи да се добије здрава исхрана у савременим условима
Јун 2022, Ниш, Србија
Гимназија „Светозар Марковић“
5. Зашто је превише угљених хидрата нездраво?
Велико Трново, Бугарска
Srednouchilishte„EmilyanStanev“