ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА У ШКОЛИ

ОДРЖАНА ТРИБИНА У ОКВИРУ АКЦИЈЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ НАСИЉА У ШКОЛИ

У оквиру широке акције превенције насиља Искорак -24/7 без насиља, чији је циљ да се у пракси успостави нулта толеранција на насиље код свих учесника образовања у нашој гимназији и да се насиље међу ученицима елиминише и спречи, у четвртак, 14. априла 2022. године, одржана је у Свечаној сали трибина под називом Зашто је поткултура насиља привлачна неким младим људима данас? Гошће трибине су биле доц. др Ивана Јанковић, психолошкиња са Департмана за социјалну политику и социјални рад Филозофског факултета у Нишу и Јасмина Гејо, психолошкиња и просветна саветница у Школској управи у Нишу. У улози водитеља се нашао Миша Ј. Љубеновић, школски психолог. Трибини су присуствовали директор, ученици, наставници, стручни сарадници, административно особље и родитељи.

Директор школе, др Марјан Мишић, је у поздравној речи подсетио присутне на важност сузбијања свих видова насиља у Гимназији, нарочито истакавши решеност запослених да у пракси спроведу принцип нулте толеранције на насиље. Указао је на обавезу Школе да свима, а пре свега ученицима, створи услове за безбедан боравак, рад и учење. Закључио је да се поменути циљеви не могу остварити без сарадње свих актера, а посебно ученика, чије је право и обавеза да на евентуалне акте насиља благовремено реагују и својим понашањем дају допринос у изградњи сигурног и пријатног окружења у Школи. Обећао је да ће Гимназија учинити све што је неопходно како би се заштитила права сваког ученика, у коју сврху се одржава и ова трибина.

Доц. др Ивана Јанковић је присутне упознала са значајем и улогом фактора који доприносе појави насиља деловањем на различитим нивоима, од најширег, социокултурног до најужег, интраперсоналног. Посебно се осврнула на оне који су у домену контроле готово сваког појединца, указујући на личну одговорност коју има сваки актер неког сукоба, и посебно на мотиве и потребе због којих се насиље најчешће догађа међу децом и адолесцентима. Чини се да је присутним ученицима најзанимљивији део њеног излагања био онај у коме се професорка осврнула на насиље које се одиграва у партнерским везама младих, што је поље њеног најужег професионалног ангажовања.

Јасмина Гејо је говорила из позиције практичара, који се свакодневно сусреће са случајевима насиља у школама које се налазе на подручју у надлежности Школске управе у Нишу, а тај број заиста није мали – негде око 150. С обзиром на то да је „ресорно“ задужена да пружа стручну подршку школама у превенцији насиља и интервенцији када до насиља дође, у прилици је да боље од свих сагледа насиље у нашим школама из свих углова, као и поступање школа у одговору на насиље. Због тога је она акценат ставила на ресурсе који су једној школи али и сваком ученику и запосленом на располагању у борби против насиља и у санирању штете када се насиље догоди. На неколико конкретних примера је показала да се адекватном припремом и осмишљеним акцијама свака школа може оснажити у суочавању са дискриминацијом, насиљем и злостављањем. Охрабрила је ученике да о овој теми отворено разговарају са свима – својим вршњацима, наставницима, стручним сарадницима, родитељима и осталима у које имају поверења, рекавши да је најгора ситуација она када се о насиљу ћути или се оно свесно прикрива.

После ових излагања се развила динамична дискусија која сведочи о томе да ова тема код нас није нити табу нити непозната ученицима, јер су показали да су веома добро упознати с њом.

Прилика је да се и на овај начин још једном захвалимо нашим гошћама, уз уверење да смо овим путем започели добру сарадњу са њима, која ће прерасти у традицију.

Written by