Историјат школе

Традиција младости и мудрости

НАША ПРИЧА

Гимназија „Светозар Марковић” је рођена у лето, августа 1954. Током година, она је превалила огроман пут на коме је сазревала, расла, мењала се и учила, да би данас била препознатљива и призната као једна од најбољих образовних институција у земљи. Искуство савремених генерација које живе и раде у ритму њених година, могло би се сажети у чувену максиму великог Исака Њутна, „ако сам и видео даље од других, то је зато што сам стајао на раменима дивова”.

1954.

Нова школа

НОВИ ЉУДИ, НОВЕ ИДЕЈЕ

Гимназија „Светозар Марковић” је основана 26.8.1954. године, издвајањем из постојеће гимназије „Стеван Сремац”, као II Виша мешовита гимназија у Нишу. Нова школа, морала је, према мишљењу многих, да добије, такође, звучно име, име које ће симболизовати нови почетак, нове људе и нове генерације са прогресивним идејама…”

GSM class yellow

1958.

Orden rada sa srebrnim vencem

Посвећеност и визија

ПРВИ ОРДЕН

За изузетне успехе у раду, посвећеност и визију, коју је уградила у темеље тек основане школе, прва директорка Гимназије „Светозар Марковић”, госпођа Ружица Николић Станковић одликована је Орденом рада са сребрним венцем. У годинама које следе, овим орденом за изузетне заслуге и успехе у раду одликовано је још троје наших професора: Даница Чемеркић (1961), Борисав Стаменковић (1961) и Стојан Антанасијевић (1963).

1966.

Легенда је рођена

ГРОБАРСКА

Након оснивања, Гимназија „Светозар Марковић” започиње свој рад у згради гимназије „Стеван Сремац”. Тек 1966. године, школа добија на коришћење зграду ЖИШ интерната, у којој се налази и данас.  Пресељењем у Улицу Бранка Радичевића 1, у непосредној близини Старог гробља, Гимназија „Светозар Марковић” добија свој данас надалеко познати надимак – „Гробарска”, који представља један од најважнијих елемената њене препознатљиве репутације.

GSM triptih

1980.

GSM golden laurel

На путу успеха

СА ЗЛАТНИМ ВЕНЦЕМ

Поводом двадесетпетогодишњице постојања и рада, а за нарочите заслуге и успехе на пољу образовања и васпитања, као и за немерљив допринос ширењу образовања и културе, Гимназија „Светозар Марковић” је Указом Председништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије од 28. маја 1980. одликована Орденом рада са златним венцем.

1982.

У сенци мандаринског дрвета

БОТАНИЧКА БАШТА

Чувени Богољуб Бата Спасојевић, професор биологије у Гимназији „Светозар Марковић”, и дугогодишњи помоћник директора школе, остаје упамћен као оснивач и заштитник наше јединствене ботаничке баште. Непроцењива као „учионица на отвореном”, Батина башта је једно од најомиљенијих места наставника и професора наше школе. Место предаха, дружења и лепих успомена.

Detalj iz botanicke baste - Primer duplerice

1983.

Japanska reforma

Yōkoso!

ЈАПАНСКА РЕФОРМА

Почетком октобра 1983. године, двадесетпеточлана делегација јапанског министарства просвете, које је припремало националну реформу образовања у тој земљи, посетила је нашу школу. Изузетна опремљеност школе, богатство књижног фонда, ботаничка башта и изузетни успеси у раду, били су пресудни разлози за посету делегације високих званичника. Јапанска делегација је још једном посетила школу 1987. године, као изузетан пример добре образовне праксе.

1988.

И младост и мудрост

НАГРАДА „25. МАЈ”

  Скупштина СР Србије, Одбор за додељивање Републичке награде 25. мај, додељује Образовно-васпитној организацији природно-техничке струке „Светозар Марковић” из Ниша ПОВЕЉУ Републичке награде 25. мај, за постигнуте резултате од изузетне вредности у области васпитања и образовања у Социјалистичкој Републици Србији.

У Београду, 25. маја 1988. године…

39

1990.

Ratko Djenic triptih

Алеја великана

РАТКО ЂЕНИЋ

За изузетне заслуге, успехе и резултате у раду, дугогодишњи директор Гимназије „Светозар Марковић”, чувени Ратко Ђенић, одликован је Орденом рада са сребрним венцем. Иначе, Ратко Ђенић је био професор наше гимназије од 1971, а школу је као директор успешно водио 22 годинe (1979–2001).

1991.

Велики искорак

„СПЕЦИЈАЛЦИ”

У сарадњи са Студијском групом за математику и информатику Филозофског факултета у Нишу, школске 1991/1992. године, у нашој школи је отворено специјализовано одељење за талентоване математичаре, популарно названих „специјалци”. Нико вероватно није ни слутио да ће из овог одељења потећи река олимпијаца, који су данас махом успешни научници или пак раде у најбољим светским програмерским компанијама.

1996.

ŽOKK Gimnazijalac

Шампионке у школској клупи

„ГИМНАЗИЈАЛАЦ”

Оснивачка скупштина Женског омладинског кошаркашког клуба „Гимназијалац” одржана је 27. јуна 1996. године. Само четири године касније, екипа постиже највећи и најзначајнији успех, када се, као првак Источне групе, пласирала у Прву савезну женску лигу. Тада смо ушли у историју српске кошарке! Први пут је једна средњошколска кошаркашка екипа ушла у Прву лигу! Била је то најмлађа екипа у тадашњој Југославији, са просеком од 16,2 године.

2003.

На прагу будућности

ОЛГА ДРАГОЈЛОВИЋ

Олга Драгојловић је „дете” наше Гимназије. Најпре ученик (генерација 1967), онда професор хемије (1977), и најзад веома успешан директор (2003–2015). Госпођа Драгојловић је својим преданим радом обележила једну потпуно нову етапу у развоју школе. У том периоду Гимназија „Светозар Марковић” је једна од најуспешнијих школа у држави, дом врхунских олимпијаца – математичара, физичара и информатичара, врхунских спортиста, креативних уметника и надахнутих хуманитараца, који на сваком кораку поносно и достојанствено представљају своју земљу и свој град.

Olga Dragojlovic, direktor skole

2009.

Укључи кефало!

„НАУК НИЈЕ БАУК”

Почело је једноставно, као што почињу све велике ствари. Један од највећих и најзначајнијих фестивала науке у југоисточној Србији, започео је једним, на први поглед, обичним обележавањем Дана школе. У сећању Душице Миљковић и Маје Ђорђевић, професора хемије у Гимназији „Светозар Марковић” у Нишу, један дан ће заувек остати јуче. То је дан када је Марија Станојевић, тада ученица специјализованог одељења за талентоване математичаре, ушла у кабинет хемије са идејом за коју нико није могао да претпостави да ће имати будућност какву има данас.

2014.

Златни олимпијски ментор

МИЛОШ МИЛОСАВЉЕВИЋ

У сам освит шездесетогодишњице постојања и рада школе, 27.1.2014. године, Милош Милосављевић, професор математике и ментор наших најбољих олимпијаца, одликован је „Светосавском наградом”, највишим националним признањем које се додељује за врхунске резултате у раду и изузетан допринос васпитању и образовању у Републици Србији. Посебно је важно нагласити да је професор Милосављевић део поносне историје специјализованог одељења за талентоване математичаре, које је са великим успехом похађао од 1992. до 1996. године.

#stanković_šarković_milosavljević

2015.

GSM 11 januar

Понос града

НАГРАДА „11. ЈАНУАР”

Престижна награда „11. јануар” коју Град Ниш додељује заслужним појединцима и институцијама, само је једна у низу значајних признања које је Гимназија „Светозар Марковић” током деценија свог постојања и рада, добила за врхунске резултате и изузетан допринос образовању и васпитању. Ова награда је посебно значајна за нас, јер се додељује институцијама које су препознате као лидери у локалној заједници. С поносом напомињемо да нам је ова награда 2015. године додељена по други пут. Први пут, награда је додељена нашој школи 1995. године, када је у име школе награду примио директор Ратко Ђенић.

2017.

Година признања

ДВА НОВА ОДЛИКОВАЊА

Почетак и крај 2017. године, обележила су два веома значајна признања за нашу школу. Крајем јануара, Гимназији „Светозар Марковић” додељена је престижна „Светосавска награда”, која се додељује појединцима и институцијама за врхунске резултате на пољу образовања и васпитања у Републици Србији. Крајем новембра исте године, школи је још једном додељено престижно признање, „Капетан Миша Анастасијевић”, за изузетне заслуге у промоцији науке и образовања у локалној заједници. 

Gimnazija-Marijan Mašić 3

2018.

#nauknijebauk10 #čistadesetka

2019.

BSB Studio 143

Pour le mérite

ОРДЕН ВИТЕЗА

У 2019. години, Гимназија „Светозар Марковић” је славила неколико  јубилеја. Међи њима су свакако најзначајнији, 65 година постојања и рада школе, као и десетогодишњица од оснивања билингвалног одељења на француском језику. Том приликом, у знак захвалности школи на преданом раду, али и у знак признања за безрезервну подршку билингвалној настави и популаризацију франкофоније, директор школе, др Маријан Мишић, одликован је Орденом реда витеза од академске палме. Орден је, на предлог министра просвете Републике Француске, директору доделио Амбасадор Француске у Србији, Њ.Е. господин Фредерик Мондолоњи.     

2020.

На врху света

IB WORLD SCHOOL

У августу 2020, након три године преданог рада на припреми и увођењу високих стандарда, Гимназија „Светозар Марковић” уписана је у светски регистар интернационалних школа која својим ученицима пружа могућност похађања једног од најзахтевнијих и најквалитетнијих образовних програма у свету – IB Diploma Programme.