1. Колико је ваша исхрана здрава и одржива?

GSM logo blue

1. Колико је ваша исхрана здрава и одржива?

Пројекат се бави анализом исхране код средњошколаца и промовисањем здраве исхране као и здравог начина живота. Упознајемо се са традиционалном исхраном и културом различитих земаља. Пројектом се развијају и ИТ вештине, као и језичке вештине ученика (француски и енглески језик).

ИЗВЕШТАЈ СА МОБИЛНОСТИ У ФРАНЦУСКОЈ
(Бон од 17. до 21. фебруара 2020.):

У оквиру Erasmus+ пројекта “Responsibly Eating Аctively Values European Education ” од 17. до 21. фебруара 2020. одржана је прва размена ученика и професора у француском граду Бон. Нашу гимназију представљало је шесторо ученика: Анастасија Јефтић, Јована Милојковић, Илија Тотев-Јовић (из другог разреда), Анђела Павловић, Милица Вукашиновић  и Сандра Ранђеловић (из трећег разреда), као и двоје професора : Соња Влаховић – Николић и Слободан Петровић.

Преглед реализације пројектних активности:

Наша екипа кренула је на пут 16.2. комбијем из Ниша до аеродрома “Никола Тесла”, затим авионом из Београда до Базела где  смо се нашли са преосталим члановима пројекта из Бугарске, Италије и са Кипра. Заједно смо аутобусом стигли до француског града Бон 16.2. увече. Наши француски домаћини су нас стрпљиво чекали, лепо угостили и сместили.

Сутрадан , 17.2. француски домаћини су нам приредили свечани пријем и упознавање са Гимназијом “ClosMaire” и градом Бон у Бургундији.

 

Наши гимназијалци склопили су прва пријатељства са вршњацима из Француске, Бугарске, Италије и са Кипра а и нашли понеку симпатију. То им је било лако јер су све девојчице из француских билингвалних одељења наше Гимназије а Илија перфектно говори енглески језик.

18.2. Дан је био резервисан за разноврсне и интересантне активности. Француски домаћини најпре су организовали сусрет са нутриционистом. Свака екипа представила је свој уобичајени школски дан са посебним освртом на начин и навике у исхрани ученика. Уследила је дискусија са нутриционистом у којој су ученици добили савете како могу побољшати своје навике у исхрани.

Уследила је нова активност – испробавање апликације “IT Smartspoon” . У питању је апликација која рачуна брзину уноса хране и време између залогаја. Указује на значај равномерног и одмереног уноса хране.

Коначно, радионица “Foodprint”. Мешовите екипе (састављене од чланова из различитих држава) су израдиле симболе овог Еразмус пројекта на дрвеним плочицама.

19.2. Посета граду Дижон. Пролазак кроз прелепе пределе Бургундије, чувене по виноградима.

 

Учесници пројекта посетили су фабрику сира у Дижону и видели знаменитости овог града.

20.2. Након дивног дана проведеног у Дижону, ученици су се вратили активностима у лабораторији.Вршили су хемијску анализу намирница и израчунавали садржај витамина Ц и шећера у соковима.

Дан су завршили посетом музеју у Бону.

21.2. Најлепше је остављено за крај. Сенф је измишљен овде и боравак у Бургундији није могао проћи без посете фабрици сенфа.

Након ове посете, уследио је завршни састанак учесника ове Еразмус размене, оцена успешности и церемонија доделе диплома учесницима.

Наш боравак у овом лепом француском граду изазвао је и велику пажњу локалних медија.

Коначно , 22.2. 2020. смо се вратили кући, препуни утисака и емоција, аутобусом од Бона до Базела и затим авионом од Базела до Ниша.