1. Медитерански начин живота и здраве навике

GSM logo blue

1. Медитерански начин живота и здраве навике

Пројекат R.U.S.H. се фокусира на активности на отвореном као холистички приступ подучавању и образовању у циљу побољшања квалитета живота. Овај пројекат има за циљ да ученицима пружи одговарајуће алате како би постали активни учесници у савременом друштву, способни да препознају здраве праксе везане за њихов животни стил и окружење.

ИЗВЕШТАЈ СА МОБИЛНОСТИ У ИСТАНБУЛУ
(ТУРСКА ОД 22.11. ДО 26.11.2021.):

Професори Маја Ђорђевић и Славољуб Митић су са ученицама четвртог разреда: Катарина Крстић, Сара Крстић, Анастасија Ђинђић, Тијана Ивановић, Наталија Николић и Сандра Стојановић учествовали у пројектним активностима предвиђених пројектом. Све активности су спроведене према унапред утврђеној агенди.

Преглед реализације пројектних активности:

– 22.11.2021. Ученици и професори школе-домаћина Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezi дочекали су и проздравили партнере у школи. Након тога су представили своју школу и повели партнере у обилазак школе.

Релизована је радионица „Паметна школа, роботика и програмирање“ у оквиру које су ученци (у мешовитим групама) према упутствима сами програмирали, а касније и помоћу унапред припремљеног прибора и алата сами правили трепћуће светиљке. Ова радионица је била одлична прилика да ученици унапреде своја знања из IT области као и да развију своје комуникацијске компетнције и тимски рад.

Радионица „Медитеранска храна“ је по мишљењу ученика била најзанимљивија. Домаћини су припремили намирнице и састојке као и рецепте за припрему неких традиционалних турских јела. Ученци су према датим рецептима и следећи упутства домаћина припремили јела која су касније и сами пробали. Ова радионица је омогућила ученицима да се упознају са састојцима и начином припреме неких традиционалних турских јела, да прошире своја знања о навикама у исхрани људи из различитих области Турске као и да их упореде са својим јелима и начином исхране. Проширен је вокабулар енглеских речи и унапређена комуникација.

– 23.11.2021. У јутарњим часовима ученици и професори су дошли на Eminönü, где су се укрцали на брод за крстарење Босфором. Ученици су имали јединсвтену прилику да виде најважније знаменитости Истанбула са брода. У оквиру крстарења направљена је пауза за обилазак Јорос куле у азијском делу Истанбула и за заједнички ручак у месту Anadolu Kavağı. Након повратка бродом до Eminönü, ученици су имали прилику да обиђу и пазаре на чувеној Mısır pazarı – Египатској пијаци.

– 24.11.2021. У школи Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezi је представљена веб страна коју су домаћини креирали за потребе пројекта „Running Nature Into School“ R.U.S.H. и додељена могућност свим партнерима на пројекту да поставе одговарајући материјал. Сви партнери су добили могућност да представе своју националну кухињу кроз унапред припремљене ППТ презентације. Радионици и презентацијама су преко Google meet платформе присуствовали и партнери из Италије и Хрватске.

Након радионице, ученици су(у групама) према унапред утрвђеном распореду присуствовали часовима редовне настве у школи – домаћину. Ово искуство за ученике је веома занимљиво јер су имали прилике да унапреде своје знање енглеског језика и да науче основе комуникација на турском језику.

– 25.11.2021. Ученици су обишли изложбу уметничких радова ученика школе – домаћина и учествовали у уметничкој радионици коју је водила веома талнетована ученица школе – домаћина са својом професорком. Ученици су испробали мање познате и веома специфичне технике рада у уметности а затим су завршили украшавање зида посвећеном пројекту „Running Nature Into School“ R.U.S.H. у школи.

Радионица посвећена обради и представљању резултата упитника/анкете WE ARE OUR LIFESTYLE (о активностима на отвореном, здравим навикама у исхрани, односу према околини и целокупном здрављу) коју су унапред попунили сви партнери на пројекту је помогла да се сумирају утисци и изведу закључци. Дискусија ученика је била врло занимљива и сви ученици су изнели изузетно позитивне утиске. Ученици су захвални на прилици што могу да се друже, да упознају неке нове људе, градове и обичаје и што могу да представе себе и своју земљу. Ова пројектна активност им је помогла да схвате где греше у свакодневним дневним навикама и како да исправе те грешке.

Подела сертификата за учешће на пројекту професорима и ученицима је организована свечано, а серфификате је уручио начелник округа за образовање.

– 26.11.2021. Да би овај боравак у Истанбулу остао незабораван, домаћини су за крај оставили најзанимљивији део а то је обилазак најзначајнијих историјских знаменитости у пратњи водича: Topkapı палата, Хиподром, Плава џамија, Аја Софија, Базилика Цистерна и Kapalı чаршија.

Закључак:

Бенефити овог пројекта за наставнике и ученике могу се видети кроз: унапређење дигиталне компетенције, побољшање енглеског језика, побољшање социјалне компетенције и предузетничког начина размишљања.

Сви они који су укључени у овај пројекат могу да се суочавају са друштвеним изазовима, промовишу иновативно решавање проблема и критичко размишљање што представља изузетан интердисциплинарни приступ.