2. Храна и рецепти за здраву исхрану

GSM logo blue

2. Храна и рецепти за здраву исхрану

Пројекат се бави анализом исхране код средњошколаца и промовисањем здраве исхране као и здравог начина живота. Упознајемо се са традиционалном исхраном и културом различитих земаља. Пројектом се развијају и ИТ вештине, као и језичке вештине ученика (француски и енглески језик).

ИЗВЕШТАЈ СА МОБИЛНОСТИ У ИТАЛИЈИ, Santa Cesarea Terme
(од 4. до 8. априла 2020.):

Након дуже паузе због ситуације са COVID 19, наша друга мобилност  у оквиру Erasmus+ пројекта “Responsibly Eating actively values European Education ”,  је одржана у периоду од 4. до 8. априла 2022.год.  Деветоро ученика наше школе: Милица Антић, Ленка Голубовић, Милош Илијев, Сташа Јовановић, Ана Ковачевић, Никола Видановић, Андреј Виденовић, Еге Каде и Ива Пантић, заједно са две професорке: Маријом Цветковић и Соњом Влаховић-Николић било је посети школи “Aldo Moro” у приморском градићу-бањи  Santa Cesarea Terme, на југу Италије.  Ученици су имали прилике да се кроз различите радионице и излете друже са својим врњацима из Италије, Француске, Бугарске и Кипра.

Преглед реализације пројектних активности:

Кренули смо на пут, 3.4. у недељу ујутру, из Ниша, са аеродрома Константин Велики и слетели око поднева у Бергамо. Наставак лета ка Бриндизију је био са истог аеродрома, пар сати касније, тако да смо у Бриндизи стигли у раним поподневним часовима. Ту смо сачекали аутобус који је већ преузео бугарски тим у Барију а из Бриндизија је требало да преузме нас и Французе.

У хотел у Пођарду смо стигли у поподневним часовима, таман да се мало одморимо и спремимо за заједничку вечеру.

Следећег дана, 4.4. смо имали организовану посету школи “Алдо Моро” кроз коју су нас провели ученици те школе. Након тога је била презентација и упознавање ученика сваке државе кроз презентације. Ученици су приказали своје фотографије и рецепте које су пред полазак постављали на  Twinspace,  као и по један видео или презентацију са комичним оствртом на италијанску пасту. Мало је рећи колико су оригинални и духовити били сви учесници.

 

Након ручка који су нам спремили домаћини, кренули смо у обилазак места.

Уторак, 5.4. је био резервисан за обилазак прелепе винарије Masseria Altemura која се налази у унутрашњости регије Саленто  између области Torre Santa Susanna и Oria.

Након обиласка смо кренули ка живописном градићу Lecce, уметничком, културном и гастрономском центру регије Саленто.  Након заједничког ручка и кратког обиласка града отишли смо до Градске куће где нас је примио градоначелник.

Среда 6.4. је била намењена откривању драгуља регије Саленто – Castro и Отранто, као  и посета компанији Mondo Marevivo,  која ради на преради морских плодова на одговоран и одржив начин уз очување природних ресурса. Њихов циљ је бољи квалитет живота и исхране.

У четвртак 7.4. смо обишли Santa Maria di Leuca, аутентични градић са погледом на место где се спајају Јадранско и Егејско море.

На повратку смо свратили и до Млина за прераду житарица, где смо видели кораке у добијању различитих производа од брашна.

Петак 8.4. је као завршни дан био резервисан за још једну посету школи домаћину и

за радионицу “Предности медитеранске кухиње”. Презентовани су рецепти који су раније послати ученицима ове школе да покушају да спреме специјалитете гостујућих држава и који су касније, током ручка у школи и послужени.

У суботу 9.4. смо кренули кући. Прво су у јутарњим часовима, хотел напустили Бугари и Французи, током поднева Кипрани и на крају у касним поподневним часовима и ми.

Ученици су били тужни што се растају након дивног дружења, слично је било и са професорима. На крају се може рећи да је и ова мобилност остварила свој циљ да се упознају и размене искуства ученика и професора из различитих држава и окружења.