3. Активности на отвореном – у складу са природом

GSM logo blue

3. Активности на отвореном - у складу са природом

Пројекат R.U.S.H. се фокусира на активности на отвореном као холистички приступ подучавању и образовању у циљу побољшања квалитета живота. Овај пројекат има за циљ да ученицима пружи одговарајуће алате како би постали активни учесници у савременом друштву, способни да препознају здраве праксе везане за њихов животни стил и окружење.

ИЗВЕШТАЈ СА МОБИЛНОСТИ
„АКТИВНОСТИ НА ОТВОРЕНОМ - У СКЛАДУ СА ПРИРОДОМ“
У СЕГЕТ ДОЊЕМ, ХРВАТСКА ОД 04.04. ДО 08.04.2022.

У окивиру реализације Еразмус + пројекта „Running Nature Into School“ R.U.S.H. ученици и професори Гиманзије „Светозар Марковић“ у Нишу учествовали су у трећој мобилности „Активности на отвореном – у скалду са природом “ у Сегет Доњем, Хрватска од 04.04. до 08.04.2022. Школа – домаћин је Основна школа Краља Звонимира.

У Сегет Доњем су били присутни сви ученици  и професори партнерских школа, школе –домаћина, Основна Школа Краља Звонимира, Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezi из Турске,  Гимназије „Гоце Делчев“ из Македоније и Гимназије „Светозар Марковић“ из Србије и Istituto Comprensivo statale di Paese из Италије.

Професори Вера Прокић и Дијана Ђорђевић су са ученицима трећег и четвртог разреда: Тијана Рабађија, Мила Јовановић, Филип Ивковић, Илија Тотев-Јовић, Мина Красић и Милена Рајковић учествовали у пројектним активноостима које су предвиђене пројектом. Све активности су спроведене према унапред утврђеној агенди.

Преглед реализације пројектних активности:

04.04.2022.-Пројекат је почео свечаним отварањем у ОШ ”Краља Звонимира” у месту Сегет Доњи поред Трогира. Ученици школе су спремили пригодан програм, у оквиру кога је директор школе одржао поздравни говор. Првог дана пројекта ученици су представили своје тимове и одржали презентације о својој држави и својој школи. Потом су ученици одрадили прву презентацију која је укључивала математику и критичко мишљење, добро планирање и разговор о омиљеним спортовима.

Поподне су учесници пројекта провели у шетњи и упознавању града Трогира.

05.05.2022.-У јутарњим часовима ученици и професори су отпутовали у Сињ. У Сињу су посетили Музеј  Сињске алке. Музеј су обишли са туристичким водичем. У музеју је било доста интерактивних задатака, а на крају су ученици и наставници са репликом оружја покушали да прободу алку. Након тога су сви учесници пројекта отпутовали у Сплит, где су донирали храну једном прихватилишту за бескућнике. У касним поподневним сатим су се вратили у Сегет Доњи

06.05.2022.-Ученици и професори су обишли Национални парк Крка са водичем. До Национално парка су се возили бродом око 20-так минута. Након обиласка парка ученици су имали радионицу која се састојала из два дела. Први део се односио на израчунавање брзине ветра у парку, а други на израчунавање количине новца који би зарадили да поседују сопствену ветрењачу, као и потрошњу енергије одређених кућних апарата. Након ручка у Националном парку учесници пројекта су обишли Шибеник и посетили катедралу Светог Јакова.

07.05.2022.-Ујутро су ученици и наставници кренули за Задар. У Задру су посетили Музеј античког стакла. Присуствовали су процесу дувања стакла, тј. радионици израде стакленог накита методом рада на пламенику. Након тога су на тргу ”Поздрав Сунцу” слушали ”морске оргуље”. Неко време су сви провели на обали мора, а потом посетили Нин у коме се налази најмања катедрала на свету.

08.05.2022.-Последњег дана пројекта у школи је за ученике одржана још једна радионица, презентација о рециклажи одеће и квиз да ли и колико помажемо нашој планети. Након тога уследила је активност шивења дугмади. На крају су ученицима и професорима подељени сертификати за учешће на пројекту. Уследило је заједничко фотографисање и тиме се пројекат завршио. Ученици и професори су ручали у Трогиру и кренули за Ниш.