3. Ми смо оно што једемо

GSM logo blue

3. Ми смо оно што једемо

Пројекат се бави анализом исхране код средњошколаца и промовисањем здраве исхране као и здравог начина живота. Упознајемо се са традиционалном исхраном и културом различитих земаља. Пројектом се развијају и ИТ вештине, као и језичке вештине ученика (француски и енглески језик).

Извештај са мобилности са Кипра, Larnaca (9.5.2022. – 13.5.2022.):

Професори Марија Цветковић и Вера Прокић су са ученицима другог и трећег разреда, и то II-7: Ирена Анђелковић, Милица М. Антић, Анастасија Пешут, Невена Томић, Мила Милојковић, Кристина Крстић, Теодора Митровић и III-9: Невена Јоцић и Павле Алексић, посетили школу Pascal English School у Ларнаки. Све активности су спроведене према унапред утврђеној агенди.

Преглед реализације пројектних активности:

На пут смо кренули из Ниша 08.05.2022. године око 13h аутобусом за Београд, а затим са аеродрома „Никола Тесла“ у Београду за Ларнаку. У Ларнаку смо стигли око 22h а потом смо градским аутобусом стигли у хотел.

Следећег дана смо посетили школу Pascal English School. После церемоније отварања која се састојала од поздравног говора координатора и директора школе, као и пригорног културно – уметничког програма, приступило се радном делу. Након представљања ученика уследиле су презентације: Храна и гојазност, Алергије на храну, Храна и булимија, Храна и лоша нутритивна вредност, Храна и кардиовскулатри проблеми. Након презентација ученици су имали прилику да у кабинетима хемије и биологијеу присуствују експериментима везаним за тестирање хране, издвајање ДНК, повеђу знања из биологије, хемије и физике. Након заједничког ручка обишли смо цркву Светоз Лазара и Тврђаву у Ларнаки у пратњи локалног водича.

У уторак 10.05. смо посетили село Вавлу, где је одржано предавање о пчелама и пчеларству. Ученици су правили мале питице које су домаћини посипали медом. Након тога смо посетили Лефкару, традиционално село на Кипру познато по рукотворинама са чипком. У поподневним часовима смо се вратили у Ларнаку.

У среду 11.05. смо обишли место Пафос, у коме је локалитет изузетне историјске и археолошке вредности, Краљевске гробнице, по предању родно место богиње Афродите. Посетили смо Дионисову кућу и Мозаике Neа Pafosa који спадају у најлепше на свету. Поподне смо се вратили у Ларнаку и имали слободно време за обилазак града.

У четвртак, 12.05. смо посетили Музеј млина у селу Frenaros. Tу смо се упозналаи са начином гајења и обраде житарица од почетка 19. века до данас. Ту су ученици месили тесто и од њега правили пецива различитих облика. Након тога смо посетили Аyia Napa, најпознатије летовалиште на Кипру са дивним плажама.

Петак 13.05. је био предвиђен за боравак у школи, где су ученици имали поново презентације, а потом је уследила подела сертификата и фотографисање. Увече смо имали заједничку свечану вечеру са живом грчком музиком.

У суботу 14.05. смо из Ларнаке авионом путовали до Софије. У Софију смо стигли у 19h, а потом комбијем смо допутовали у Ниш око 21h.

И ова мобилност је остварила свој циљ да се упознају и размене искуства ученика и професора из различитих држава и окружења.