4. Активности на отвореном су забавне!

GSM logo blue

4. Активности на отвореном су забавне!

Пројекат R.U.S.H. се фокусира на активности на отвореном као холистички приступ подучавању и образовању у циљу побољшања квалитета живота. Овај пројекат има за циљ да ученицима пружи одговарајуће алате како би постали активни учесници у савременом друштву, способни да препознају здраве праксе везане за њихов животни стил и окружење.

ИЗВЕШТАЈ СА МОБИЛНОСТИ
„АКТИВНОСТИ НА ОТВОРЕНОМ СУ ЗАБАВНЕ! “
У КУМАНОВУ, МАКЕДОНИЈА ОД 09.05. ДО 13.05.2022.

У окивиру реализације Еразмус + пројекта „Running Nature Into School“ R.U.S.H. ученици и професори Гиманзије „Светозар Марковић“ у Нишу учествовали су у четвртој мобилности „Активности на отвореном су забавне! “ у Куманову, Македонија од 08.05. до 13.05.2022. Школа – домаћин је Гимназија „Гоце Делчев“.

У Куманову су били присутни сви ученици  и професори партнерских школа, школе –домаћина, Гимназије „Гоце Делчев“ , Основна Школа Краља Звонимира из Хрватске,  Esenyurt Bilim ve Sanat Merkezi из Турске, Гимназије „Светозар Марковић“ из Србије и Istituto Comprensivo statale di Paese из Италије.

Професори Маја Ђорђевић, Слађана Јовић и Славољуб Митић су са ученицима трећег и четвртог разреда: Милица Јовић, Николина Анђелковић, Никола Станковић, Наталија Николић, Никола Живадиновић, Светозар Николић, Јован Дончић учествовали у пројектним активноостима које су предвиђене пројектом. Све активности су спроведене према унапред утврђеној агенди.

Преглед реализације пројектних активности:

  1. 05. 2022. Састанак партнерских школа у Куманову почео је поздравним говором директора школе и наставника домаћина из школе „Гоце Делчев” из Куманова. Након презентације школе домаћина, ученици су учествовали у радионици „Креативност у рециклажи“. Ове идеје не само што су су веома забавне већ су и значајне за очување животне средине. Професори и ученици и њихови домаћини обишли су Куманово и присуствовали приредби у центру града поводом обележавања Дана победе 9. маја. Имали смо прилику да кроз шетњу и пратњу домаћина упознамо град Куманово. Старе и нове улице, градски тргови, цркве… Био је заиста фантастичан дан за прославу Дана победе у Куманову. На централном градском тргу приређена је свечана прослава. Програм је био разноврстан. Било је песама, народних игара, представа… Ученици школе домаћина приредили су ликовну изложбу поводом Дана победе у центру Куманова, коју су ученици – гости посетили и погледали манифестацију Дана победе. Ручак је организован у шармантном етно ресторану. Традиционално одлична македонска јела задовољила су сва чула. У другом делу дана после паузе за ручак, ученици су имали спортске активности које су реализовали у школском дворишту на спортским теренима играјући тенис, стони тенис и одбојку по екипама и према интересовањима. Након спортских активности, ученици су са својим домаћинима из Куманова кренули у обилазак града. Дан је завршен кратком завршном сесијом у којој су сви имали прилику да поделе своја осећања и идеје за наредне дане пројекта. Сви су били задовољни количином формалних и неформалних активности, временом које су сви добили за дружење и временом које су добили за разгледање града Куманова.

10.05.2022. У јутарњим часовима смо се састали у школском дворишту нашег домаћина и учествовали у занимљивој  радионици на отвореном „Outdoor puzzles are fun!“ Радионица је била одлично организована при чему су ученици имали прилику да кроз различите задатке комуницирају и упознају се међусобно а уједно су и проналазили решења за склапање пузле. Након завршене радионице упутили смо се у глани град Македоније – Скопље. Одмах након доласка упутили смо се на Водно, оближње изузетно посећено излетиште. На највишу тачку се стиже гондолом, па су ученици уживали у овој краткој вожњи а затим и  у прелепом погледу на град као и на цео крај који се види одатле. Организиване су кратке забавне радионице на отвореном. Са Водна смо се спустили у ценрар Скопља. Овај мултикултурални град има веома живописан центар и многи су са одушевљењем обилазили историјске споменике и уметничке скулптуре. Посебан ужитак је представљао обилазак старог дела града – Чаршије уз обавезно испијање кафе и дегустације колача. Након слободног времена за индивидуално разгледање града вратили смо се у куманово у вечерњим сатима.

11.05. 2022.  У раним јутарњим часовима смо кренули ка Крушеву. Сам градић је смештен на веома специфичном месту, у планинама. За македонце ово је веома значајно историјско и културно место. Посетили смо јединствени историјски споменик  – Македонијум посвећен борби за ослобођење Македоније од Турака и стврање Крушевске републике.  У непосредној близини се налази и спомен музеј трагично погинулом младом музичару Тошету Проеском који је рођен у Крушеву. Обишли смо музеј који изазива веома јаке емоције и урадили музичку радионицу посвећену песмама познатог певача. Сви смо се добро забавили и научили неке нове игре и песме. Након ручка у ресторану са традиционалном кухињом обишли смо Крушево и пуни утисака и чувеног крушевског ратлука смо кренули ка Охриду где је било предвиђено ноћење. У касним поподневним часовима обишли смо комплекс Свети Наум. Ово свето место се налази надомак Охридског језера. У комплексу смо обишли један од најстаријих преавославних манастира Свети Наум, прелепи парк и ушће реке Црни Дрим. Ово место је јединсвени резерват природе и имали смо прилику да један део видимо вожњом чамцем. У вечерњим сатима смо стигли у хотел у Охриду и након вечере уживали у музици са клавира и дружењу.

12.05.2022. Након доручка кренули смо у обилазак Охрида. Све похвале за туристичког водича који је кренувши од највише тачке – тврђаве преко амфитеатра и значајних манастира завршио обилазак у самој луци и показао нам најлепша и најзнчајнија местаи локалитете  у Охриду. Посебно је значајно што смо у сваком објекту или локалитету добили прегршт информација и историјских чињеница које су веома битне за разумевање истријских прилика на овом подручју. Професори и ученици су се дакле сусурели и упознали са колеквком писмености и духовности људи са ових простора. Ученици су са одушевљењем правили заједничке фотографије. Након ручка са традиционалном македонском храном имали смо слободно време за разгледање града и куповину сувенира, чувених охридских бисера или неких других ситница. У поподневним часовима смо кренули за Куманово. На путу смо  направили  паузу у граду Тетову и обишли чувену Шарену џамију. Ова џамија је једна од најстаријих на овим просторима и јединствена по својој архитектури и украсима. У вечерњим сатима смо се вратилим у Куманово.

13.05.2022. У јутарњим часовима смо се састали у школи. Ученици и професори су урадили завршне радионице, квизове и сумирали утиске. Након тога домаћини су нас упутили у Културни центар у центра града где је организована свечанаост поводом уручења сертификата и завршна церемонија. Након ручка професори и ученици су кренули на пут – повратак кући.