4. Како традиционална храна може помоћи да се добије здрава исхрана у савременим условима

GSM logo blue

4. Како традиционална храна може помоћи да се добије здрава исхрана у савременим условима

Пројекат се бави анализом исхране код средњошколаца и промовисањем здраве исхране као и здравог начина живота. Упознајемо се са традиционалном исхраном и културом различитих земаља. Пројектом се развијају и ИТ вештине, као и језичке вештине ученика (француски и енглески језик).

Извештај са мобилности у Србији, Ниш (13- 17.6.2022.):

После Француске, Италије и Кипра, дошао је ред и на Србију да угости ученике и професоре из партнерских школа из пројекта. У Ниш је стигло 8 ученика и 4 професора из Француске, 9 ученика и 3 професора са Кипра, 9 ученика и 3 професора из Италије и 6 ученика и 2 професора из Бугарске, укупно њих 44. Угостило их је 18 ученика и 5 професора Гимназије „Светозар Марковић“. То су ученици: Милица С. Антић, Ленка Голубовић, Милош Илијев, Сташа Јовановић, Ана Ковачевић, Никола Видановић, Андреј Виденовић, Еге Каде, Ива Пантић, Ирена Анђелковић, Милица М. Антић, Анастасија Пешут, Невена Томић, Мила Милојковић, Кристина Крстић, Теодора Митровић, Невена Јоцић и Павле Алексић, и професори: Марија Цветковић, Соња Влаховић Николић, Слободан Петровић, Вера Прокић и Слађана Јовић. Гости су по доласку, 12.6.2022 били смештени у хотел „Тами ресиденс“.

Преглед реализације пројектних активности:

У понедељак, 13.6.2022, након доласка гостију у школу, поздравног говора координаторке пројекта Марије Цветковић и заменице директора Милице Милосављевић, одржан је јавни час на тему Српска традиција, који су водили проф. музичке културе Сузана Петровић и њен колега Маријан Здравковић. У оквиру часа, гости, а и домаћини, су имали прилику да науче основне кораке спске традиционалне игре коло. Уследила је радионица за упознавање, а након кафе паузе прешло се на презентацију радова ученика. Ученици су имали задатак да направе презентацију под називом „Традиционално у модерној кухињи“ и да њоме дају предлоге за три главна оброка, бирајући нешто из своје традиционалне кухиње тако да састојци буду прихватљиви свим учесницима, да буде здраво и јефтино. Након ручка, који је био организован у школском ресторану „Маргер“, гости су у пратњи домаћина, обишли Саборну цркву у Нишу, прошли пешачком зоном града и обишли Тврђаву.

Уторак, 14.6.2022. је био резрвисан за Пирот. На пут су кренули сви гости и 9 ученика и 2 професора Гимназије. Након доласка у Пирот, прво смо обишли задругу „Дамско срце“. Посетиоци су имали прилику да се упознају са начином израде чувеног пиротског ћилима, као и да чују приче о томе када је настао, од којих се симбола састоји, које су карактеристике његове израде и шта је значио за породицу и домаћинство.

Следећа станица је била Млекарска школа „Др Обрен Пејић“. Видели смо како се праве и конзервирају млечни производи, мелко и јогурт, а најзанимљивије је било видети процес производње чувеног пиростког качкаваља. Домаћини су били веома гостољубиви и припремили нам закуску, која се састојала од различитих врста пиротског качакаваља, јогурта и сокова, тако да смо уживали у дегустацији ових специјалитета.

Након ове посете, обишли смо „Музеј Понишавља“. Он се налази у кући породице Христић која представља најбоње очувани споменик традиционалне архитектуре из средине 19. века. Својом лепотом и градитељским карактеристикама премашује границе Србије и чии део културне баштине Балкана. Сличну архитектуру али новијег датума изградње има и ресторан комплекс „Нишавска долина“ где смо имали прилику да пробамао јела наше традиционалне кухиње.

После ручка прошетали смо тврђавом Кале и засладили се сладоледом и баклавама.

У среду, 15.6.2022. ученици су учествовали у извођењу експеримената у кабинету хемије. Имали су прилику да различитим техникама испитају састав хране. Експерименте је водио проф. хемије Слободан Петровић.

Док се једна група бавила хемијом, друга је правила апликације везане за израчунаваме индекса телесне масе у кабинету информатике, под вођством професорке информатике Соње Влаховић Николић. Касније су се групе замениле. У току рада у кабинету информатике, ученици су гласали за предлог за оброк који им се највише допао од предложених у презентацијама од понедељка. Док су се ученици и професори бавили лабораторијским радом, координатори пројекта су имали састанак. На састанку је анализиран досадашњи рад на пројекту и утврђено који нас послови још чекају до краја пројекта.

Након рада у школи, имали смо част и задовоњство да нас у Градску кућу прими градски већник за образовање Марија Ранђеловић. Поред ње, присутнима се обратио и главни координатор пројекта Даниел Матковић из Француске, као и координаторка из наше школе Марија Цветковић. После ручка у ресторану „Маргер“, учесници су имали слободно време за самостални обилазак града.

Четвртак, 16.6.2022 је био резервисан за још један излет. Сви гости, са наших 9 ученика и 2 професора су кренули најпре пут Мансије. Посетиоци су уживали у лепоти манастира Манасија, који је основао Деспот Стефан Лазаремић, и имали прилику да се упознају са православним манастиром и лепотама његових фресака.

Након тога кренули смо пут Ресавске пећине, пећине са изузетним пећинским балгом и једне од најлепших у Европи. Ручали смо у ресторану „Лисине“ поред водопада Велики Бук. Посетиоци су уживали у природним лепотама водопада и околине, али су и видели начин на који се спремају наши традицонални специјалитети, јагњетина и телетина под сачем, погача под црепуљом…У повратку смо посетили Парк макета манастира

Петак, 17.6.2022, је почео презентацијама везаним за српску кухињу: Французи су представили паприке у српској кухињи, Италијани месо, Кипрани воће, Бугари зимницу, а Срби српске славе и посна јела. Након презентација, за време кафе паузе, сви учесници су имали прилику да оставе кратке поруке у коверте другим учесницима за успомену. После паузе, прешло се на проглашење најбољег доручка, ручка и вечере, изабраног од стране учесника. За најбољи доручак изабран је предлог Француске: Viennoiserie like pain au chocolat or croissant and a toast of bread or brioche with jam, за ручак предлог Кипра: Koupepia, Pilafi, Pourgouri, Louvi (Beans), а за вечеру предлог Бугарске: Chicken Souvlaki with salad and dessert.

Након тога додељени су сертификати свим учесницима. Даниел Матковић, главни координатор, затворио је мобилност једним говором у коме се захвалио свима на сарадњи и сва нас мотивисао на будућу сарадњу. После ручка у ресторану „Маргер“ и слободног поподнева, окупили смо се увече на заједничку журку свих учесника у башти кафића Хаш хаш. Уз музику Милице Антић и њеног бенда, уживали смо и опустили се у последњим сатима пројекта.

Пројекат РЕвЕЕ се генерално бавио промовисањем здраве исхране у школи и здравог начина живота. Међутим, у току трајања пројекта ученици су имали прилике и да стекну знања из страних језика, информационих технологија, научили су како да поштују различитости и начине понашања у страним државама, учили се толеранцији и прихватању туђег мишљења. Оно што је највећа вредност пројекта је свакако много нових пријатељстава и незаборавних тренутака.

На овом првом Ерасмус+ пројекту смо имали заиста дивне и искусне партнере. Надамо се да ћемо наставити сарадњу на неком другом пројекту.